Airco Service gaat veranderen!

Hoeveel kilo CO2 is nodig om het broeikaseffect van één kg van een bepaalde stof te evenaren? Dat is de Global Warming Potential van die stof. Aircokoudemiddel R134a (1,1,1,2 tetrafluorethaan) heeft een GWP van 1430. Een kilootje laten ontsnappen betekent voor onze atmosfeer daarom hetzelfde als 10.000 km rijden in een middenklasser.

GWP moet kleiner dan 150.
“Niet meer aanvaardbaar”, vindt de Europese overheid. Daarom zijn koudemiddelen met een GWP groter dan 150 straks verboden. Op dit moment concentreert de auto-industrie zich op drie mogelijke opvolgers: CO2, Spuitbusgas en een derde variant; R1234yf.

Oude installatie vullen met nieuw middel?
Eerst CO2. Als koudemiddel heet dat R744. Uiteraard heeft R744 een GWP van 1. Voor een koudemiddel is dat top. Minder aantrekkelijk is dat een R744-airco met veel hogere drukken werkt dan een R134a-installatie. Even een oude installatie vullen met dit nieuwe koudemiddel is er dus niet bij.

Efficiënt
Ondanks die hoge drukken kan een CO2-airco toch heel efficiënt werken. Door de hoge dichtheid van het gecomprimeerde CO2 hoeft de compressor er maar kleine hoeveelheden van te verpompen. Extra voordelen: leidingdiameters en componenten kunnen kleiner en vragen dus minder inbouwruimte.

Niet voor het Midden-Oosten.
Bij hogere buitentemperaturen neemt de energie-efficiëntie van zo’n CO2-installatie echter af. Dat komt omdat het CO2 in de condensor dan niet ver genoeg afkoelt om vloeibaar te worden. Om die reden wordt de condensor bij een CO2-airco gaskoeler genoemd. Dat maakt de CO2-airco minder geschikt voor hete streken als het zuiden van de Verenigde Staten of het Midden-Oosten.

Spuitbusgas.
R152a (1,1 difluorethaan) kennen we als spuitbusgas voor onder meer lak, hairspray en scheerschuim. Met zijn GWP blijft R152a net onder de 150. Als koudemiddel gedraagt het zich vrijwel net zo als R134a. Groot voordeel voor de industrie: de bestaande componenten blijven gewoon bruikbaar. Nog een voordeel: Voor dezelfde koelprestatie hoeft minder R152a te worden rondgepompt dan R134a. Dus is minder motorvermogen nodig. Maar R152a heeft ook een nadeel. Het is brandbaar. Zolang R152a onder de motorkap blijft is dat tot daar aan toe. Maar de verdamper staat in de interieurruimte.

R1234yf
Het nieuwe koudemiddel voor auto-aircosystemen wordt R1234yf (2,3,3,3 tetrafluorpropaan) met een GWP van 4. Dit jaar moeten de eerste auto’s met dit nieuwe aircosysteem van de band rollen. De installatie wordt niet veel anders, maar kan niet geserviced worden met hetzelfde airco service station dat ook R134a airco’s behandelt. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zo ook dit koudemiddel. Ten opzichte van R134a levert R1234yf 8 tot 10% minder koelvermogen, hierdoor stijgt het brandstofverbruik met 5 tot 6%. Daarnaast heeft R1234yf nog een vervelende eigenschap dat R134a niet heeft: het is in de juiste concentraties een brandbaar gas.

 

Bron:
AMT
Dometic WAECO
Umvelt Bundes Amt
UNEP
Honeywell
DuPont