Blootstelling aan UV-straling breekt R1234yf niet af

R1234yf vervangt R134a

Duitsland is betrokken geweest bij het langlopende verzet tegen R1234yf. Dit HFO-koudemiddel met een lage GWP zou het enige geschikte alternatief zijn in het kader van het Europees MAC-richtlijn betreffende R134a.

‘De overeenkomst is wetenschappelijk vastgesteld’

“Deze overeenkomst in termen van stabiliteit van beide koudemiddelen is wetenschappelijk vastgesteld en herhaaldelijk bevestigd door studies uitgevoerd door het Japanse National Institute of Metrology de National Oceanic & Atmospheric Administration in Boulder, Colorado in de Verenigde Staten”, reageerde Honeywell.

De fabrikant benadrukt dat het koudemiddel jarenlang zonder problemen werd gebruikt en wees erop dat R1234yf en in ieder geval ook R134a in de atmosfeer door OH-radicalen desintegreren en niet door UV-straling.

Duitsland niet blij met invoering R1234yf

Duitsland blijft nog steeds mekkeren over de invoering van R1234yf. Toen R134a onder de MAC-richtlijn in Europa werd verboden, steunde de Duitse auto-industrie oorspronkelijk CO2 als voorkeursvervanging, maar moest zich schikken naar de rest van de wereld toen elders R1234yf de voorkeur werd. In 2012 kondigde Daimler aan dat zij R1234yf niet als vervangend koudemiddel zou toepassen omdat tests die door Daimler waren uitgevoerd aantoonden dat het koudemiddel gevaarlijk ontvlambaar zou zijn. De beweringen waren sterk weerlegd door onafhankelijke tests met inbegrip van die door de ingenieursorganisatie SAE International.

 

Bron:  koudeenluchtbehandeling.nl