Eindconclusie SAE: HFO-1234yf is veilig

Volgens het vorig jaar gevormde projectteam is de kans dat passagiers bij een ongeval worden blootgesteld aan een brand die mede veroorzaakt is door het koudemiddel zeer klein. Deze conclusie is hetzelfde als het oorspronkelijke onderzoek dat leidde tot de keuze voor HFO-1234yf als de opvolger van het oude R134a.

In het SAE projectteam zijn zowel Europese, Amerikaanse als Aziatische OEM’s vertegenwoordigd, zoals Chrysler/Fiat, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Mazda, PSA, Renault en Toyota. Daimler, VAG en BMW stapten eind vorig jaar uit de groep omdat zij zich niet konden vinden in de onderzoeksmethodes. De resterende autofabrikanten voerden aanvullende tests uit om de ontvlambaarheid van het koudemiddel bij lekkage in een bij een ongeval betrokken voertuig te onderzoeken. Volgens het projectteam zijn de tests die Daimler uitvoerde onrealistisch en niet geschikt om de veiligheid van koudemiddelen vast te stellen.

Onrealistisch
"Bij de Daimler tests was geen sprake van een daadwerkelijke aanrijdingen tussen voertuigen of de bijbehorende factoren die hierbij in het spel zijn", schrijft SAE International op haar website. "Tot deze factoren behoren het samendrukken van de voorkant van het voertuig en de daarmee samenhangende vervorming van de motorruimte, het dovende effect van stoom die vrijkomt door het lek raken van de radiateur en het vrijkomen van koudemiddel uit de condensor buiten de motorruimte. De door Daimler gebruikte proefopstelling kan niet doorgaan voor een door een aanrijding beschadigde aircoleiding. en is te kunstmatig", aldus SAE International.

Haar eigen testmethodes zijn volgens de ingenieursvereniging als vanzelfsprekend de beste, maar dit wordt ook onderschreven door de aanbevelingen van de onder meer de Europese en Amerikaanse overheden. SAE International werkt op dit moment aan de afronding van de onderzoeksrapportage. Deze zal naar verwachting in juni dit jaar worden gepubliceerd.

 

Bron: Autokompas.nl